Pages

Thursday, August 12, 2010

Report: Lambaian Penyabong


       Pada 6-8 Ogos 2010 bersamaan dengan 5-3 hari sebelum puasa, sekumpulan pelancong tempatan dari Juasseh telah datang ke Penyabong untuk meraikan kedatangan Ramadhan kate mereka. Dengan segala kelengkapan dapur yang dibawa dari rumah, mereka telah memasak makanan sesuka hati di sekitar kawasan shelet yang mereka sewa. Sesuatu yang baru yang tidak pernah pelancong-pelancong lain amalkan di sekitar kawasan berkenaan.

Kaum ibu memotong bawang
Chef Jamal dan isteri
       Lemang dan rendang juga turut mereka sediakan untuk samtapan seisi keluarga. Memang bersungguh-sungguh mereka nak menyambut Ramadhan. Sehinggakan asap lemang beterbangan di udara, aroma rendang menyebabkan bibir penduduk sekitar sentiasa basah dan berair. Belum lagi 'ghaso' sup tulang Pakcik Jamal yang membuatkan ramai yang tidak sabar menghirup akan tersedak.

Bukti: Pembakaran Lomang Penyabong
          Ha. Baru diorang tau penangan aroma dan masakan Pakcik Jamal dari Juasseh. Sehinggakan ada penduduk Penyabong yang membuat andaian "akan tutuplah semua kedai makan di Penyabong kalau Pakcik Jamal jual sup tulang. Lihat saja kepada menu makanan kami selama 3 hari 2 malam, mengalahkan hotel 5 bintang. Ditambah pula dengan ikan-ikan fresh yang baru dipancing membuatkan kedatangan kami ke Penyabong sungguh bermakna.

Menu makanan:
Jumaat(malam):
- tiada. semua orang keletihan lalu tidur.
- pada ketika ini, anak-anak bujang telah mula memancing.

Sabtu
- sarapan               - nasi goreng Penyabong
- makan tengahari  - lemang dan rendang
                             - sup tulang 
- makan malam      - ikan kerapu sweet sour
                                (malangnya penulis tak dapat rasa sebab tidur.haha) 

Ahad
- sarapan               - nasi goreng Penyabong / kuih-kuih
- makan tengahari  - sup ikan merah / ketam masak lemak

IKAN OH IKAN KENAPA KAU TAK NAK TIMBUL?

Bercakap tentang ikan, ahh tak payah cakaplah...tengok je gambar-gambar ni...zaasss...





.

No comments: